søndag 28. februar 2010

Choripán og chimichurri

En annen typisk Argentinsk ting som vi har smakt denne uken er deres variant av pølse med brød kalt choripán. En choripán består av chorizo (= pølse av svin eller biff) og pan som er brød. Disse pølsene ser man over alt på griller der folk samles - eks. under karneval, fotballtureneringer, asado (grillfester), eller i kiosker.

Choripán er og vanlig i Peru, Chile, Puerto Rico og Uruguay. Den argentiske varianten er chorizo av en blanding av okse- og svinekjøtt som grilles og deles på langs (bare nesten helt igjennom) før den legges på brødet og serveres "mariposa" - som en sommerfuggel.

Pølsa inneholder og røkt paprika og f.eks. andre urter og løk - finnes mange varianter. I Europa er det mest vanlig å spise den som en slags "spekepølse" (gjæret, gravet, røkt i følge wikipedia) som skjæres i skiver og spises uten tilbredning.


Bilde funnet på internett

Gildes grillpølse kommer nok til kort sammenlignet med denne smakfulle lille pølsestubben. Putt chimichurrisaus på og måltidet blir enda bedre!

Chimichurri
  • stammer fra Uruguay og Argentina, men brukes og i land som f.eks. Nicaragua og Mexico.
  • er et klassisk tilbehør til pøsle og stek
  • sausen er kald
  • kan og brukes som marinade (vanlig i Nicaragua)
  • finnes i en grønn og en rød variant
  • laget av finhakket persille, hakket hvitløk, olivenolje el. annen vegetablisk olje, hvit eller rød eddik ogr øde pepperflak.
  • ekstra smakstilsetninger som rød paprika (søt), spisskummen, oregano, timian, koriander (korianderblad) og sitron kan brukes. I den røde versjonen kan man og ha i tomat og rød paprika.

Bilde fra friendseat.com

Link til en oppskrift på den grønne varianten på matprat.no; http://www.matprat.no/oppskrift.aspx?artid=10435 og enda en oppskrift fra ei anna side http://www.asadoargentina.com/chimichurri-recipe/

I følge Lonely Planet attribuerer en gammel spøk navnet til at spanjoler hørte britiske soldater på 1800-tallet rope "Che, mi curry" og lagde sin egen lille vri på det. En annen historie forteller at sausens navn stammer fra Jimmy McCurry, en ire som kom til landet sammen med britiske tropper for å støtte den Argentinske uavhengigheten på 1800-tallet. I følge denne historien, var iren den første som lagde sausen, og siden navnet hans var vanskelig å uttale for argentinerne, ble den hetende chimichurri. Det finnes mange slike historier - alle inneholder en lokal omgjøring av / en ny måte å bruke noe britiske kolonister sa på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar