tirsdag 16. februar 2010

Bus turístico ciudad de Buenos Aires

Fredag 12. februar bestemte vi oss for å være skikkelige turister og ta turistbussen rundt i Buenos Aires. En fin måte å få et overblikk på. Bussen hadde både en "takterasse" og et "innendørs rom". Guidinga foregikk gjennom høretelefoner, og man kunne velge mellom ti ulike språk - noe for enhver smak m.a.o.


Buenos Aires er oppkalt etter sjøfarernes skytsengel Santa María del Buen Aire. Byen er Argentinas hovedstad og har ca 13 millioner innbyggere (men de fleste bor ute i forstedene, bykjernen har kanskje 3 millioner). Spanske oppdagere nådde området Río del Plata (elvemunningen) på begynnelsen av 1500-tallet, men det var først i 1580 at Buenos Aires ble grunnlagt. Byen hadde liten betydning i et par hundre år bl.a. pga at spanjolene hadde bestemt at all handel ut fra byen måtte foregå gjennom Lima i Peru, noe som gjorde det lite lønnsomt. I 1776 ble Buenos Aires hovedstad i visekongedømmet Río de la Plata, og innbyggertallet doblet seg de neste førti årene - talte da ca 40 000. Innbyggerne kjempet mot britiske styrker under Napoleonskrigene. Argentina ble selvstendig i 1816. Fra midten av 1800-tallet immigrerte mange mennesker fra Europa (flest fra Italia) til Buenos Aires, og når 1900-tallet begynte, bodde hadde folketallet nådd nesten en million. Økninga fortsatte i rekordfart, og i 1928 var 2 millioner allerede rundet.

Argentina har vært et urolig land. Militæret tok makta i 1976. Det var et skittent kupp som varte fram til 1983, og en rekke mennesker ble bortført og drept. Fremdeles samler mødre seg på Plaza de Mayo hver torsdag kl 1530 for å marsjere i protest mot at de ikke har fått vite noe om sønnene og døtrene sine som forsvant under militærstyret. Et bilde lengre ned i innlegget viser Plaza de Mayo med Casa Rosado og en obelisk (den kvite statua / pålen) som ble bygd for å feire et jubileum for byens uavhengighet fra Spania.

Mer historie om byen kommer kanskje senere, men kan kort nevne Perons styre som varte i mange år fra 1943 til 1955 og som preget landet på mange måter, en økonomisk oppsving etter demokratiseringen i 1983 og den økonomiske krisa som overveldet landet i 1998.

(http://no.wikipedia.org/wiki/Buenos_Aires)


Floralis generica i Recoleta var en gave til byen fra en argentinsk arkitekt. Blomsten som er laget av rustfritt stål og aluminium veier 18 tonn og er 23 meter høy. Den befinner seg i en park; Plaza Naciones Unidas i gata Av. Figueroa Alcorta 2451. Blomsten åpner seg klokka åtte om morgenen og lukker seg ved solnedgang, ved åpning/ lukking gløder det rødt inni blomsten.

Bygningen på bildet er Universitetet for juss i Buenos Aires.

Torre de los ingleses - en 76 meter høg miniversjon av Big Ben. Tårnet står i bydelen Retiro mellom Plaza San Martin og Rio Plata. Det var en gave fra engelske innbyggere i Buenos Aires i 1910 til minne om hundreårsjubileet til Mairevolusjonen som var det første framstøtet for uavhengighet for visekongedømmet Rio de la Plata som omfattet dagens Argentina, Bolivia, Paraguay og Uruguay. De fikk fjernet den spanske visekongen for området fra makta og Argentina vant seks år senere, i 1816, sin uavhengighet fra det spanske kongedømmet. ( http://no.wikipedia.org/wiki/Mairevolusjonen )

Etter Falklandskrigen der argentisk militære i 1982 invaderte de britiskstyrte Falklandsøyene, som argentinerne mente ble gitt til dem da de frigjorde seg fra Spania i 1816, ble tårnet omdøpt til Torre Monumental. Argentinerne mener fortsatt at de har krav på Falklandsøyene, men overlegent britisk vakthold gjør en ny invasjon lite lurt. Også plassen tårnet står på skiftet navn etter Falklandskrigen - fra Plaza Britanica til Plaza Fuerza Aera Argentina.
(fra www.wikipedia.org)

Til venstre; Bilde av en kjent tangodanser, tango, fotball, broene i La Boca og skip som eksporterer bl.a. kjøtt.
Til høgre; Plazo de Mayo med bl.a. Casa Rosada

Buenos Aires minner på mange måter om en Europeisk storby, med blanding av nye hus, gamle og vakre bygninger, eneboliger og blokker. Tagginga på veien foran presidenthuset på Plaza de Mayo sier (ca); "Christina har betalt gjelda med å la folket sulte". Og kontrastene i byen er store, fra flotte eneboliger og rike forretningsstrøk til små, falleferdige bygninger uten vinduer eller maling, mennesker som bor i campingtelt eller under pappesker i parkene o.l. Vakre mennesker med elegante klær, pent dandert hår, sminke og en plastisk operasjon eller to lever side om side med familier som sitter hele dagen på den skitne gata og ber om penger eller mat, små barn som selger grønnsaker, sjonglerer i gata, vasker bilvinduer eller synger på toget og ei tenåringsmor med to babyer i vogna som med sultne øyne spurte om å få Idas halvdrukne colaflaske.

"Byen av falmet eleganse" er et kallenavn på Buenos Aires som virker veldig beskrivende. Når man kjører rundt i den, får man et innblikk i fordums stolthet. Vakre, gamle bygninger og statuer vitner om en tid med rikdom og innbygger fra ulike land som hadde mye penger. De fleste av disse bygningene er fra slutten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet og preget av europeisk stil. På denne tida var Argentina et av verdens rikeste land, mye pga storstilt eksport av kjøtt og hvete. Ut i fra det jeg forstod på bussturen, gikk etter hvert mange av de flotte herskapsboligene over til å bli ambassader for ulike land el.l. fordi de som hadde bygd dem eller som en gang bodde der ikke lengre hadde råd til å ha dem til hus. Også mange vanlige blokker eller bolighus vitner om den falne elegansen; en ser at de har vært fine en gang, men nå mangler de maling, vinduer o.l. og har haugevis med søppel rundt seg.


Knuste faststøpte glassflasker i stedet for piggtråd...

Øverst til venstre: Teatro Colón
Nederst til venstre: The National Congress Building
Nederst til høgre: La Casa Rosada

Casa Rosada er presidentpalasset i Argentina, og ligger på østsiden av Plaza de Mayo. Her ligger nåværende president Cristina Kirchners kontor (selve presidentboligen ligger et annet sted), og mange tidligere kjente argentinske presidenter har holdt taler fra dets terasser. På bildet ser man forsiden av bygget (tror jeg). Baksiden av bygningen ligger mot Plaza de Mayo. På sidene er museet "Museo de la Casa Rosada".

I følge Lonely planet-boka mi kommer den lakserosa fargen på bygget kanskje fra president Sarmientos forsøk på å skape fred rundt 1870 ved å male bygget i en blanding av rød som var de føderales farge som var hvit som var "unitaristenes", men denne foklaringen er ikke så sannsynlig. En annen forklaring på fargen kan være at bygget ble malt i en blanding av storfeblod og kalk. Dette var vanlig på denne tida.

Teatro Colón er et verdenskjent hus for opera, klassiske musikk og ballett. Bygget ble bygget i Frankrike og sendt bitvis til Buenos Aires der det ble satt sammen i 1908.


To fargerike broer i havnebydelen La Boca, og ei pen bru som lå i strøket Puerto Madero. Puerto Madero er oppkalt etter Eduardo Madero som var med på å fremme bruprosjekter for byen på slutten av 1800-tallet. Tidligere var området kjent for sine røde brygger der kjøtt ble pakket for transport til Europa og korn lagret for eksport, men nå har moderne forretningsbygg forandret fasaden. Området som er Buenos Aires sitt mest eksklusive og luksuriøse er under utvikling og mange nye bygg er på vei. I tillegg ser man mange store båter langs elvekanten.

Skal prøve å skrive mer om La Boca i et eget innlegg, men kan tilføye en litt morsom detail fra bydelen som har et fotballag med navnet Club Atlético Boca Juniors. Dette var laget der Diego Maradona begynte sin fotballkarriere. Går man enda lengre tilbake i tid, til da laget ble startet opp og skulle finne ut hvilke farger de skulle ha på drakta si, så finner man "historien". At laget spiller i blått og gult er nemlig ganske tilfeldig; Da klubben ble opprettet hadde de problemer med å velge farge, og for å løse det, bestemte de at laget skulle få fargene som var på flagget til det neste transportskipet som kom inn i La Bocas havn. Skipet som gikk av med seieren i en konkurranse det neppe var klar over at det var med i, hadde et blått og gult flagg og kom fra Sverige!

Bygninger i Puerto Madero

Bussen kjørte og gjennom San Telmo som har et kjent antikkmarked på søndager, forbi den berømte kirkegården Cementerio de la Recoleta som ble påbegynt i 1821, der rike byborgere konkurrerte om å ha de fineste gravkammerene med de flotteste statuene - noe som medførte at kirkegården ble ei eneste stor kunstsamling (dessverre er ikke alt like vedlikeholdt...), forbi mange statuer som var kjente og pene, men som jeg ikke husker navnet på eller hvorfor de var kjent, og forbi mange parker. I Palermo, som visstnok er bydelen for Buenos Aires' middelklasse, og som vi bor i for øyeblikket, finner man bl.a. Jardín Zoológico, som er en dyrehage, Jardín Japonés som er en japansk hage, Jardín Botánico Carlos Thays som er en botanisk hage og en park for katter, Plaza Italia, Museo Evita som jeg har hørt skal gi et interessant innblikk i Argentinas historie og nabolagene Palermo Hollywood og Palermo Viejo - begge trendy med moderne og etniske restauranter og gamle hus.

Til venstre på bildet ser man hvordan busstoppene til sightseeingbussen ser ut.

De svarte strekene viser bussturen (trykk på bildet for å få det større)

Se; www.buenosairesbus.com for mer informasjon om av/påstigningssteder og rutetider. Billetten kostet 50 pesos, og varer da hele dagen. Det vil si at man kan gå av bussen på de stedene man finner interessante, og gå på igjen når en senere buss kommer for å fortsette videre på rundturen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar