søndag 28. februar 2010

Fruktbarhetsnivå...

Etter å ha skrevet om alle babyene og gravide folkene man ser hele tiden i Argentina (veldig mange unge med små barn også), måtte jeg sjekke fødselsstatistikken og sammenligne med Norge. Resultatet var overraskende - mye mindre forskjell enn jeg hadde trodd! Hmm...



Tallene viser totalt fruktbarhetsnivå = antall barn per kvinne og er fra UNdata; data.un.org som var en link jeg fant via FN-sambandets side globalis.no

På denne linken http://www.globalis.no/Statistikk/Fruktbarhetstall/(country)/306/#map kan man se kart over hele verden fargelagt ifht antall barn som fødes per kvinne per land. Ser ut til at det kun er Bolivia og Paraguay i Sør-Amerika som bikker 3-tallet. Resten holder seg rundt 2 (stort sett litt over to, bortsett fra Chile), som er omtrent det samme som i f.eks. USA, Skandinavia, Frankrike, Tyrkia, Kina, Irland, Storbritannia og Australia (de fleste av de sistnevnte ligger på litt under to).

Choripán og chimichurri

En annen typisk Argentinsk ting som vi har smakt denne uken er deres variant av pølse med brød kalt choripán. En choripán består av chorizo (= pølse av svin eller biff) og pan som er brød. Disse pølsene ser man over alt på griller der folk samles - eks. under karneval, fotballtureneringer, asado (grillfester), eller i kiosker.

Choripán er og vanlig i Peru, Chile, Puerto Rico og Uruguay. Den argentiske varianten er chorizo av en blanding av okse- og svinekjøtt som grilles og deles på langs (bare nesten helt igjennom) før den legges på brødet og serveres "mariposa" - som en sommerfuggel.

Pølsa inneholder og røkt paprika og f.eks. andre urter og løk - finnes mange varianter. I Europa er det mest vanlig å spise den som en slags "spekepølse" (gjæret, gravet, røkt i følge wikipedia) som skjæres i skiver og spises uten tilbredning.


Bilde funnet på internett

Gildes grillpølse kommer nok til kort sammenlignet med denne smakfulle lille pølsestubben. Putt chimichurrisaus på og måltidet blir enda bedre!

Chimichurri
  • stammer fra Uruguay og Argentina, men brukes og i land som f.eks. Nicaragua og Mexico.
  • er et klassisk tilbehør til pøsle og stek
  • sausen er kald
  • kan og brukes som marinade (vanlig i Nicaragua)
  • finnes i en grønn og en rød variant
  • laget av finhakket persille, hakket hvitløk, olivenolje el. annen vegetablisk olje, hvit eller rød eddik ogr øde pepperflak.
  • ekstra smakstilsetninger som rød paprika (søt), spisskummen, oregano, timian, koriander (korianderblad) og sitron kan brukes. I den røde versjonen kan man og ha i tomat og rød paprika.

Bilde fra friendseat.com

Link til en oppskrift på den grønne varianten på matprat.no; http://www.matprat.no/oppskrift.aspx?artid=10435 og enda en oppskrift fra ei anna side http://www.asadoargentina.com/chimichurri-recipe/

I følge Lonely Planet attribuerer en gammel spøk navnet til at spanjoler hørte britiske soldater på 1800-tallet rope "Che, mi curry" og lagde sin egen lille vri på det. En annen historie forteller at sausens navn stammer fra Jimmy McCurry, en ire som kom til landet sammen med britiske tropper for å støtte den Argentinske uavhengigheten på 1800-tallet. I følge denne historien, var iren den første som lagde sausen, og siden navnet hans var vanskelig å uttale for argentinerne, ble den hetende chimichurri. Det finnes mange slike historier - alle inneholder en lokal omgjøring av / en ny måte å bruke noe britiske kolonister sa på.

Tur til Tigre

Lørdag i Buenos Aires; what to do? Lett valg i sola; Dra ut av byen til friskere luft! Målet var den lille nabobyen Tigre (tidligere omtalt i bloggen). Etter noen minutter med t-banen og ca 40 min med tog, var vi der. Med en totalpris på ca 4,40 pesos tur retur (= ca 7 NOK), er dette en tur man kan legge ut på uten å tenke seg om så mange ganger.


Tigre er vel mest kjent for elvene/ kanalene i deltaet, men det er og mange mennesker på det gamle fruktmarkedet. Her var det mye å se på i bodene - blant annet den boda på bildet under der de solgte brasilianske karnevalantrekk.




Med så mange utrolig søte babyer som man ser i løpet av en dag i Argentina, er det kanskje ikke så rart at man innimellom tar seg selv i å stå og se på søte babyklær og tenke at det egentlig hadde vært ganske koselig om ei venninne eller en bror fikk en liten krabat om ikke så altfor mange år.

Var og innom et matemuseum der vi fikk høre historien om mate og (endelig) smake på denne teen som vi har sett folk drikker overalt i både i Argentina og Paraguay. Den drikkes av sugerør i merkelige kopper som inneholder 75% mateblader og 25% vann. Vannet fylles på i små mengder etter hvert som man har tatt noen super. Den grønne mateteen smakte beskt, men det er visst vanlig å venne seg til smaken etter hvert.

Vi her i Argentina er heldigvis (for oss) på riktig side av kontinentet for tida, og har ikke merket noe av de kraftige jordskjelvene på den andre sida av Andesfjellene.
- Edit; ikke helt sant likevel/ ble litt upresist. Så nettopp at to mennesker i Salta, nordvest i Argentina (dvs på denne siden av Andesfjellene, men ganske nærme dem), hadde dødd da en vegg raste sammen pga et etterskjelv med episenter 15 km fra Salta by som målte 6,3. Også naboprovinsene Jujujy og Tucumán merket dette etterskjelvet. Salta ligger 1605 km fra Buenos Aires.

fredag 26. februar 2010

Spasertur i Palermo Viejo og Palermo Soho






Precious

En tur på kino. Filmen "Precious" er basert på boka "Push" av Sapphire. En film alle burde se. Den viser en syk, syk verden; ei 16 år gammel amerikansk jente som er gravid for andre gang etter å ha blitt voldtatt av faren sin. Hun lever sammen med ei mor som hater alt og alle og ikke gjør annet enn å sitte inne å røyke og se TV. Mora er full av dritt, og deler ut kontinuerlige harde slag og spark både fysisk og verbalt. Det er en total mangel på omsorg. Både mor og datter er svært overvektige og maten Precious må lage og som mora presser i henne mens hun skjeller henne ut er freser i tykke lag med fett. Dessverre ligger det nok en skjebne bak moras liv også, selv om oppførsela på ingen måte kan forsvares.

Ingen stiller opp for Precious. Likevel holder hun på et vis håpet oppe og tvinger seg avgårde på skolen. Det virker som om alt håp er tapt når hun blir sparket ut av den fordi hun er gravid. Men mattelæreren har troa på jenta som sitter bakerst og aldri sier noe. Videre gjør læreren på den "alternative skolen" som Precious må begynne på en stor jobb som medmenneske, sosialarbeider, venn, oppdrager og lærer. Precious opplever for første gang i sitt liv vennlighet og at noen har troa på henne. Sakte men sikkert lærer hun å lese. Hun vokser og blir sterk nok til å ta et oppgjør med mora.


Kanskje er historien om Precious ekstrem, men kanskje ikke. Det er nok mange mennesker der ute som aldri skulle hatt barn. Barn trenger omsorg og å bli elsket. Hat, undertrykkelse og "terror" får dem ikke til å vokse. Ingen har godt av å høre hvor udugelige og håpløse de er. Selv den sterkeste løvetannen bryter sannsynligvis sammen til slutt under slike forhold - om ikke noe dukker opp som kan gi et lite lysglimt eller ei lita endring. Dessverre er det ikke alltid like lett å fange opp disse barna og gi dem det de trenger heller. I slike saker kan en som regel kanskje si at systemet har sviktet på flere nivåer. Men det er mange faktorer som spiller inn... Å bry seg om de som er rundt en, spørre om hvordan det går og vise omsorg er et viktig steg på veien for å kunne gjøre noe. Kanskje kan det være det lille bidraget som gjør at en person akkurat holder hodet over vannskorpa, og i andre saker kan det kanskje føre til at isbergets egentlige størrelse avsløres slik at nødvendig hjelp kan gis. En kan ikke hjelpe noen om man ikke bryr seg nok om dem til å lure på hvordan de har det. Og i tilfeller der det ikke er noe isfjell eller ikke en gang en liten torn å grave fram, er omsorg, varme og vennlighet og like viktige bestanddeler. Vi trenger dem!

torsdag 25. februar 2010

Besøk i Sør-Amerika


Jippi!! Han fikk ferie = jeg får besøk 8. - 18. april!!
Og vi skal kanskje til Cusco og gå inkatrailen til Machu Picchu sammen.
Gleder meg!

Foz do Iguacu og Ciudad del Este

Etter å ha sett fossene på brasiliansk side, dro vi til byen Foz do Iguacu. Her bor ca 300 000 mennesker, og i følge Lonely Planetboka får man en følelse av det pulserende brasilianske livet. Forfatterne glemte dog å skrive at søndag var et unntak. Da vi spurte i turistinformasjonen om hva som skjedde i byen på en søndag, var svaret; "ingenting". Og det viste seg egentlig å stemme. Gatene var folketomme - bortsett fra et par skumle tiggere; en som var halt og en som kastet ei flaske etter oss og som fulgte etter oss et stykke (tror vi).

"Sjåføren vår" fra Puerto Iguazu som hadde kjørt oss til nasjonalparken på brasiliansk side om morgenen, hentet oss der etter 2,5 timer (litt knapt med tid!) og kjørte oss helt til hotellet i Foz do Iguacu (tok vel ca 15 - 20 min). Vel framme bestemte vi oss for å ta en buss til busstasjonen et stykke utafor sentrum for å fikse billetter over til Paraguay neste dag. Resepsjonisten var behjelpelig og kom ut på gata og stoppet en buss for oss. Etter å ha gått på og betalt dukket et spørsmål opp; Hvordan vet vi hvordan vi skal komme oss tilbake igjen til hotellet? Det var dama på reisebyrået i Puerto Iguazu som hadde ordnet alt for oss og gitt denne informasjonen til sjåføren, så vi visste ikke en gang adressa på hotellet... Heldigvis fant AK et visittkort i veska som hotellresepsjonisten hadde brukt til å skrive ned navnet på busselskapet vi kunne se etter på stasjonen, og på baksida av det stod adressa til hotellet vårt - phu.

Billettkjøpet ble unnagjort relativt greit. Selskapet het Crucero del Norte ( http://www.crucerodelnorte.com.ar/cn/ ) Vi måtte ut med 70 real, som er ca 230 NOK for turen fra Ciudad del Este og til Buenos Aires. Bussen fram og tilbake til busstasjonen kostet litt over 2 real per person og det var noe sånt prisen på bussen vi skulle ta til Ciudad del Este i Paraguay neste dag lå på og. Tilbake på hotellet bestemte vi oss for å ta en siesta. Så kunne vi se om det var flere folk i gatene / mer som skjedde senere på dag.

Folketomme gater. Usedvanlig mange folkevogner å se i byen.




Mammas favorittplante; tåler alt og fyller vinduskarmene hjemme. I Brasil står den ute.


Etter siestaen på hotellet fikk vi likevel litt ut av Brasilbesøket vårt. Vi gikk ut for å spise middag, og fikk gjort hele 3 av tingene som det står i Lonely Planet at man må ha gjort om man er i Brasil:
  1. Å spise middag på et lokalt sted med buffet. Stedene er mer som store haller, og ser utrivelige ut. Trivelige servitører veide likevel opp for dette, og vi ble sittende vel og lenge med middagen vår. Buffeten var slik at vi kunne forsyne oss med alt det tilbehøret vi ville. Det var mye godt å velge mellom! Så kom en kenler med kjøtt fra grillen til oss.
  2. Å drikke brasiliansk kaffe. Dette var inkludert i buffeten sammen med desserten. Koppene var små som shotteglass, og kaffen var ganske søt, men god. Hele herligheten (middag, kaffe og dessert) kostet 10 real som er ca 30kr per person!
  3. Å drikke skoll. Etter middagen hadde vi akkurat nok brasilianske penger igjen til å dele ei flaske brasiliansk øl. Ølflaska kommer servert i en liten kjølebeholder, og glassene er også kalde - noe kelneren syntes å være litt stolt av; "The glasses are cold too. So cold, feel them".
Møtte og på en eldre mann der som høflig begynte å snakke til oss. Han hadde vært flyvert el.l. og kunne fortelle om besøk rundt omkring i Europa, imponere med et par ord på norsk og svensk og også informere oss om at all torsken de selger i Brasil kommer fra Ålesund.


Soloppgangen sett fra hotellvinduet

Når alle var våkne og klare til å dra fra rommet, tok vi oss tid til frokost på hotellet. Frokosten bestod av juice og div. drikke, kake og loff. Som et sunt alibi hadde de satt fram frisk og god vannmelon.

Deretter var det bare å gå ut på gata og finne en buss som gikk til Ciudad del Este. Når man skal krysse landegrenser i Sør-Amerika, er det viktig å huske å hoppe av bussen på grensestasjonen som står før man forlater ett land for å få stemplet seg ut av landet. Over grensa i det neste landet må man så gå inn på grensestasjonen der for å bli stemplet inn her. Det er ikke alltid alle lokale folk eller folk som skal fram og tilbake samme dag behøver å stemples inn og ut, så denne grenseovergangen måtte man selv passe på at det ble gjort. Turen fra midt i sentrum av Foz do Iguacu til Ciudad del Este tok omtrent 15 minutter. Og når vi hadde krysset brua over elva, var vi i Paraguay.

Grensestasjonen øverst til venstre. Ellers; Brua vi kjørte over og litt av byen.

Av det vi så, virket Paraguay å være et jevnt over fattig land. Byen hadde markeder og solgte masse elektronikk. Det var boder og folk over alt. Senere på bussen mot Buenos Aires var husene man kunne se temmelig små og skrøpelige. Folk jobbet med håndkraft i åkrene og hester dro vogner. Jeg tror antall nordmenn som ville bodd i slike hus kan telles på ganske få fingre. Når man reiser rundt og ser hvilke forhold en del bor under, blir man virkelig bevisst på hvor heldig man er som kommer fra rike Norge. Det hadde vært fint om en kunne huske dette også når man kom tilbake til fedrelandet og være litt tregere på avtrekkeren mht å klage over ting og å være misfornøyd. Men når en er så vant til å ha det bra, er det vel fort gjort... Merket bare hvor "fælt" det var å komme tilbake til en leilighet med tett do og uten gass (=uten varmtvann) da vi kom tilbake til Buenos Aires...


Tingene på bildet er termoser som lokalbefolkningen bruker til å ha mateteen sin i. De var skikkelig stilige, men vi hadde litt for få paraguanske penger eller dollar til å kjøpe dem. Hadde vært litt kult å ha med en slik på parkturer i Trondheim.


Etter noen timer rundt omkring i markedsbodene, åpnet himmelen seg. Det pøset ned, og vi endte opp med å ta en taxi til busstasjonen 2 timer før bussen vår til Buenos Aires skulle gå.

Bussen tilbake til Buenos Aires var en heller kald opplevelse. Vi tok på oss alle klærne vi hadde inkl. lakenposene. Trodde ei stund at vi ikke kom til å få mat, som vi hadde basert oss på siden vi fikk mat på bussen på turen oppover, og hamstret inn litt da noen koner kom på bussen på et busstopp, ble med den et stykke og solgte noe de hadde med seg. Klokka 2330 viste det seg at middag var inkludert på bussturen likevel. Vi ble skysset inn på en stor restaurantaktig ting og fikk porsjoner med middag og dessert i ekspressfart. Ikke mange minuttene etterpå var vi igjen på plass i bussen. Husk å ha med eget dopapir og antibac når du reiser rundt omkring!






Grenseovergangen - her måtte alle ut så de fikk skannet gjennom bagasjen og sjekket passene. Ellers er det bildet av en godt bevæpnet politimann. Slike stod det og en god del av rundt omkring på markedene i byen. Øverst til venstre; utstilte basseng. Greit å se hva man kan kjøpe...


Mye slettelandskap på veien sørover fra Paraguay og til Buenos Aires. Kalles "pampas" som betyr flatt landskap el.l. Dette er fruktbart land. Innimellom så vi kyr som beitet og en del fugleliv. Det virket og som om det hadde regnet en del i det siste, for grisen som er på bildet øverst til venstre har vann til godt oppå magen. Så og en del kyr i samme situasjon.

Ellers fikk jeg og sett naturen fra ei stilig side i firetida på natta. En rekke lyn flerret den svarte nattehimmelen. At det ikke var noe kunstig lys fra hus el.l. i nærheten gjorde at de gule sikksakkglimtene vistes ekstra godt.

23 timer etter avgang, var det godt å endelig være framme på Retiro busstasjon i Buenos Aires.

Iguazu Falls - videosnutter

- noen små videosnutter for å få et overblikk

Legg til bilde
Devil's Throat - Argentinsk side

Minisnutt av Djevelstrupen

Fra brasiliansk side

Ved Devil's Throat - Brasiliansk side

Iguazu Falls - Brasiliansk side