mandag 5. april 2010

Friluftsliv og helse


"Friluftsliv og helse - en kunnskapsoversikt"
Bischoff, A., Marcussen, J. & Reiten, T., ved Høgskolen i Telemark, 2007

Dette er ei oppgave som etablerer en oversikt over dagens eksisterende forskning på friluftsliv og helse - både fysisk og psykisk - og som presenterer videre forskningsbehov. Flere studier står nevnt med sine konklusjoner. Oppgaven har ingen generell konklusjon ifht friluftslivs effekt, men fremmer behovet for mer spesifikk forskning. Interessant å skumme gjennom.

Les den her;

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Et par utdrag;

"De helseproblem som er mest fremtredende i den vestlige verden, er slik vi ser det; livsstilssykdommer som type 2 diabetes, hjerte-karsykdommer, kreft og fedme. Mange av disse sykdommene henger sammen med det den amerikansk forsker Frank Booth har kalt ”Sedentary Death Syndrome”(Pedersen 2003). Sykdommer som oppstår fordi folk beveger seg for lite. Det finns flere trusler mot folks helse enn de fysiske. Også en lang rekke psykiske helseplager som f.eks. stress, utbrenthet og depresjon er et voksende problem (Kringlen, Thorgesen og Cramer 2001). Er fremtidens helseplager noe som kan minskes gjennom å øke befolkningens deltakelse i organisert eller uorganisert friluftsliv i nærmiljøet eller mer vill natur?"

"Undersøkelser (A.Odden 2004, 2006, Vorkinn, Aas og Kleiven 1997, Vaagebø 1993) viser at 70-80% av den norske befolkningen driver en eller annen form for friluftsliv. Motivasjonsgrunnene er mange, men å ”ta vare på helsa” er en av årsakene som kommer høyt opp i undersøkelse (Odden og Bischoff, 2002). Kontemplasjon, stillhet og ro er andre faktorer som skårer høyt. Det syntes som om offentlige instanser og privatpersoner ser på friluftsliv som både helseforebyggende og rehabiliterende.

Friluftsliv har en egenverdi i form av gleden ved selve aktiviteten, naturopplevelser og muligheten til rekreasjon, avkobling og samvær med andre”
(Handlingsplan for fysisk aktivitet 2005-2009 – ”Sammen for fysisk aktivitet”, hentet fra http://www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/DF70D8F2-FE12-4E58-BE3A-5A9703A68E01/0/Friluftslivoghelse.pdf )

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar