fredag 12. mars 2010

Tramatango og litt om tangoens historie

  • Teatro Presidente Alvear 14. januar - 14. mars 2010
    Avenida Corrientes 1659
  • Torsdag - søndag kl. 2130
  • Billetter ; 25 - 45 pesos
  • Varighet; ca 70 minutter
  • Ide, koreografi og regi; Milena Plebs

"Tre landskap, tre "synspunkter", tre dansestiler"
  • "Sintonias" - et blikk inn i nådagens urbane liv
  • "Pugliese Yumba" - en hyllest til den store pianomesteren Osvaldo Pugliese og hans orkester
  • "Tango Congo" - omhandler det afrikanske opphavet til tangoen

Etter taco med biffkjøtt og chimichurri for å få en "argentinsk vri" og et glass argentinsk rødvin hjemme hos oss, dro fem spente jenter til Teatro Pte. Alvear for å se et tangoshow som vi hadde fått anbefalt. Forestillinga skulle være en blanding av moderne og tradisjonell tango og ballett, og i tillegg til at vi var spente på det vi skulle se, var et annet spenningsmoment også til stede; Ville forestillinga gå sin gang i dag, eller dro vi på bomtur som forrige torsdag da trøbbel med strømmen eller noe sånt gjorde at vi dro slukøret hjem igjen etter å ha sittet i mørket og ventet i femten - tjue minutter?

Heldigvis gikk alt som det skulle denne torsdagen; både teaterets tekniske elementer og danserne leverte! Showet, som varte i litt ojver en time, var utrolig stilig. Fascinerende å se føtter som slenges rundt over alt, folk som slepes bortover gulvet på en stilfull måte, dansere som løftes og snurres, elegansen de omgir seg av og blikkene de gir hverandre underveis. Dansen er på en måte sensuell samtidig som den bevarer en viss grad av stivhet.


Tango oppstod i Buenos Aires i Argentina og Montevideo i Uruguay på begynnelsen av 1800-tallet, og er både en dans og en musikkform. Tangoen var i begynnelsen ikke særlig godtatt og ble stort sett danset i bordeller, bakgater og andre lugubre steder. Her ble europeisk polka og mazurka, cubanernes habanera, de argentinske guachoenes milonga og afrikanske slavers candombes blandet sammen til en virvlende og etter hvert svært så stilfull dans.

Dansen spredte seg i løpet av sin "gullalder" på 1920 - 1950-tallet til høyere samfunnssjikt, og er nå et av kjennetegnene for Argentina. Carlos Gardel er kanskje den største stjerna, og fikk mye av æren for at tangoen spredte seg utover til "penere" folk og ble godtatt. Man kan se show rundt omkring på restauranter, teatre og markeder eller prøve noen trinn selv på diverse dansesteder (et must for mange av de som besøker Buenos Aires).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar