tirsdag 30. mars 2010

Cordoba 22.mars og Mødremarsjen på Plaza de Mayo i BA

Cordoba - informasjon fra Lonely Planet
  • Byliv
  • Gammel guidebokklisje
  • DJ'er spiller elektrotango i fulle studentbarer rett ved jesuittruiner fra 1700-tallet
  • Landets beste marked i helgene der unge og kommende designere og artister stiller ut ting
  • Fikk tittelen "Kulturhovedstad" i Amerika i 2006
  • Gallerier
  • Alternativ filmscene
  • Små fjellandsbyer en busstur unna
  • Museo de la memoria
  • Iglesia catedral
  • Manzana jesuítica
  • Cripta jesuítica
  • Plaza San Martín and around
  • Museo histórico provincial marqués de sobremonte

Fargerike blomster og taxier

Etter en 10-timers nattlig busstur vestover fra Buenos Aires, ankom vi Cordoba en time før tida om morgenen. Flaks at to fra reisefølget var våkne slik at vi oppdaget at vi var framme og kom oss av bussen.

Vi begynte dagen med frokost på en restaurant som var anbefalt i Lonely Planet el Footprint, men som ikke var noe særlig - helt ordinære toast og appelsinjuice med ei lita flue i... Den lå rett ved Plaza San Martin fra 1577 som ligger i byens sentrum. Herifra begynte og sightseeingrunden vår. Første post på programmet var Iglesia Catedral. Den ble påbegynt i 1577, men var ikke ferdig før et par hundre år etterpå. Katedralen ligger like ved plazaen, ved siden av den finner man en turistinformasjon.


Frokostspising og Catedral Inglesia

Neste stopp på programmet var Museo de la Memoria. Museet ligger i et av politiets spesialkontorer fra "Den skitne krigen". Vi så fengselsceller med inskripsjoner risset inn i betongveggene, bilder av forsvunne mennesker, minnealbumer, bilder av fengselsbetjenter og torturister, et rom med forbudte bøker m.m. Etter besøket satt vi igjen med en ting; slikt må ikke godtas, gjemmes og glemmes. Ytringsfrihet og demokrati er ikke alle forunt.


Inngangsporten til museet
- i fingeravtrykkformasjon står navnet til de forsvunne menneskene





Mange ansikter, mange mennesker, mange skjebner

"Den skitne krigen" var en "krig" i Argentina mot alle som var uenige med militærdiktaturet som tok makta i 1976. Forsvinninger, grov tortur og henrettelser ble brukt for å knekke og målbinde folk med andre meninger. Juntaen måtte gi seg i 1983 etter både økonomiske problemer og Falklandskrigen. Menneskerettighetsorganisasjoner hevder at 30 000 mennesker forsvant i løpet av denne perioden. Manglende rettsoppgjør mot militærets menn har ført til store protester i landet. Mange vet ennå ikke hva som har skjedd med sine sønner, døtre, ektefeller eller venner.



"Jeg er frastjålet 30 000 smil og jeg mangler 30 000 stemmer.
Ja... Aldri mer!"

Videre gikk ferden til "Cripta jesuítica" bygd av jesuittene på begynnelsen av 1700-tallet. Den har senere blitt begravd, men ble funnet da et banklokale el.l. skulle grave ett el annet i veien. Inngang kostet 2 pesos. Helt grei å se.


Jesuitkrypten - bilde av inngangen og en modell av det som ble gravd fram


Byens kanal med lite vann og sitrondrikken fra lunsjen

Lunsjen ble spist på nok et anbefalt sted, "El Rudeo". Den hadde bord i skyggen fra trær, men det medførte også en aldri så liten duekoloni som flakset omkring. Vi satte oss under tak for å slippe å være blinker for flygende duebæsj. "Limonadas con soda" som var sitronjuice med sodavann skulle være en vinner på en varm dag, så vi testet den ut. Den var frisk og kald.

Sightseeingrunden vår innebar og blant annet at vi gikk "Manzana Jesuítica", et kvartal med mange gamle bygg fra jesuittenes tid - bl.a. byens universitet.

Etter at Simon og Ida tok bussen til en landsby ikke så langt unna, ble resterende del av reisefølget "reddet" av 3 gamle menn da vi etter å ha sett på kartet ei stund, tenkte å krysse kanalen og følge den tilbake til sentrum. "Dit vil dere ikke gå, det er ikke noe der, ingenting! De kommer til å stjele veskene deres", var beskjeden vi fikk. Veldig kjekt med folk som bryr seg og hjelper forvirra turister helt på eget initiativ. Dette skjer stort sett over alt der vi har vært her i landet - tar man fram et kart, eller bare ser litt forvirret ut, kommer det straks noen gående og vil hjelpe. Hyggelig.

Ettermiddagen kom med stengte museer og trøtte turister. Vi var klare for å bli underholdt på en enkel og avslappende måte, nemlig på en kino. Siden "Alice i eventyrland" ikke gikk i 3D på denne kinoen, falt valget på "The Imaginarium of Doctor Parnassus" - Heath Ledgders siste film, der Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell delte siste del av hovedrollen etter Ledgers død underveis i inspillingen, var en merkelig forestilling. Må si jeg likte Ledgers rolle som Jokeren i Batmanfilmen "The Dark Knight" eller som gjetergutt i "Brokeback Mouintain" mye mye bedre. Også filmene "The four feathers", "Ned Kelly" og "A knight's tale" anbefales heller om man vil se tidligere nevnte skuespiller.

Kvelden ble avrundet med at vi var tilbake på busstasjonen for å ta bussen ti timer videre nordover til Salta. I de nordlige povinsene Salta og Jujuy, var vi de neste 3,5 dagene. Bilder og tekst kommer etter hvert.




"Las Madres de la Plaza de Mayo"

Mødre som har mistet sine barn i "den skitne krigen" holder fortsatt tritt også i landets hovedstad. Hver torsdag kl. 1530 marsjerer gamle koner med kvite skaut, som har påbrodert barnas navn, rundt og rundt på Plaza de Mayo i protest mot juntaens forbrytelser og de senere regjeringenes manglende vilje til å ta et oppgjør med det som skjedde. Deres barn er fortsatt forsvunne. Militæret har innrømmet at ca 9000 av de som ble kidnappet fortsatt ikke er redegjort for, men mødrene mener tallet er rundt 30 000.

De var 14 mødre som første gang marsjerte inn på plassen foran presidentplasset i 1977, et år etter at grusomhetene hadde startet. Ihvertfall tre av dem ble senere drept. Asken til den ene av de fjorten første mødrene er begravd ved maipyramidens fot i 2005 etter at levningene var funnet og identifisert.

Etter hvert ble de en mektig sosial bevegelse. Nå, 34 år senere marsjerer de fortsatt. De er gamle, mange har nok falt fra og andre er krokete og dårlige til beins, men stemmene deres høres fortsatt. Imponerende!



Les mer om "Las Madres de la Plaza de Mayo" her; http://en.wikipedia.org/wiki/Mothers_of_the_Plaza_de_Mayo - Interessant, anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar