Adresseavisa har i dag en artikkel der en helseøkonom fra SINFEF hevder at man kan få en samfunnsøkonomisk gevinst på 400 millioner kroner dersom hver tiende inaktive i Norge (ca 95 000) begynner å gå ti fotturer i året. Ja, du las riktig, kun 10! Det er jo ingenting, under en tur i måneden. Burde absolutt være overkommelig...
Grunnen til at penger spares dersom folk holder seg fysisk aktive er at det vil føre til at folk kommer i bedre fysisk (og psykisk) form, som igjen medfører færre helseutgifter og økt produksjon pga lavere sykefravær.
Jeg synes utsagnet er svært interessant. Det passer godt sammen med ei forelesning vi hadde i høst om nettopp "Fysisk aktivitet og helse". Helsebudsjettet i Norge har økt med svimlende summer de siste årene. En slik ekspansjon er ikke bærekraftig i lengden. Det aller meste av pengene går til behandling. Helsevesenet er nødt til å begynne å tenke nytt, og her kommer forebyggende arbeid inn som et viktig element. Om en bruker en del av summen på forebygging, vil det trolig på lang sikt lønne seg i stor grad.
FYSAK (fysisk aktivitet) ser ut til å være et viktig forebyggende element. Det er ikke gjort utrolig mye forskning på området enda, men om en ser bort fra folk som utvikler megarexi el.l. spiseforstyrrelser eller belastningsskader som følge av ekstremt overdrevet FYSAK, virker fysisk aktivitet å være den perfekte "medisin" - billig og uten bivirkninger. Det er heller ikke mye som skal til. Man trenger ikke å tvinge seg ut på milelange joggeturer, poenget er å bruke kroppen litt. En halvtime om dagen for voksne og en time om dagen for unger er nok. Å gå til butikken, postkassa, jobb, en tur med barnevogna, leke på lekeplassen, spasere langs sjøen, gjøre hagearbeid, ligge på kne og skrubbe gulvene, sykle til jobb eller skole, danse, spille ball, gå på ski, ake, ha snøballkrig, måke snø, gå trappene - alt hjelper.
Når man samtidig leser uttalelser som tyder på at det blir et stadig større skille mellom ungdommer mht fysisk form, er det å promotere FYSAK på en fristende måte kanskje enda viktigere.
Det er ikke mange dagene siden Dagbladet skrev om det samme temaet. Deres vinkling var at ungdomspopulasjonen er mer splittet nå en før, og informasjonen var hentet inn fra rektorer rundt omkring på landets skoler. Mange av disse fortalte med bekymring om elevenes fysiske form og dårlige konsentrasjon. En kan ikke lenger si at alle er i grei fysisk form og noen enda bedre, men det er blitt ei gruppe med ungdommer som er i skremmende dårlig fysisk form. De er inaktive. Idrett interesserer dem ikke, og når samfunnet da er så "tilrettelagt" at man tar buss eller bil til skolen, blir kjørt til butikken, ikke trenger å løfte en finger for å gjøre noe som kan føre til en smule fysisk aktivitet i hjemmet trenger ikke denne gruppen å gjøre noe som opprettholder deres fysiske form i det hele tatt. En PC- eller TV-skjerm og en stol, og der sitter man - godt framoverbøyd eller som en sakkosekk. Senere arbeidsliv byr og for svært mange yrkesgrupper på minimal grad av FYSAK.
Det er nettopp når hverdagen ikke krever fysisk aktivitet i seg selv at man må bli mer bevisst på FYSAK og gjøre en innsats for å inkludere litt av det hver dag.
Nå mener jeg ikke å generalisere til alle. Det er fortsatt ei gruppe mennesker som er veldig aktive og opptatte av kosthold og å være sunne. Problemet er at det er færre i mellom, som følger den gyldne middelvei. Denne gruppa bør igjen økes. Det er logisk at en kropp som er vant til å brukes og som er "sunn og sterk" står bedre rustet til å møte utfordringer på skole og jobb og i hverdagen ellers. FYSAK minker faren for hjerte- og karsykdommer, diabetes m.m.
En regner og med at FYSAK har positive effekter for den psykiske helsa. For deprimerte f.esk. er en av de første og viktigste tingene å komme seg i aktivitet - inaktivitet gir bare enda mer tid til grubling og bekymringer og fører til økt håpløshetsfølelse. FYSAK kan og gi en følelse av mestring og kan være en sosial arena som igjen kan føre til tilhørighet til andre mennesker. Begge disse tingene er essensielle og kan bidra til økt selvtillit / tro på seg selv. FYSAK frigjør og endorfiner / stoffer i kroppen som gir en følelse av velvære.
Det er sjelden jeg møter folk som er i dårlig humør på fjellet eller i skogen. Her hilser og smiler ellers så innesluttede nordmenn til hverandre og slår av en prat. Det er og sjelden jeg hører folk som er misfornøyde med seg selv etter å ha vært på trening. De har da som regel et boost av god samvittighet og "fornøydhet" med seg selv.
I følge artikkelen antas det at 7% av dødsfallene i Norge skyldes inaktivitet, og at en kan utsette kroniske sykdommer i 5-6 år ved å holde seg aktiv. Hva er det å lure på? Kom deg ut av godstolen! Det er mange måter å begå "sakte selvmord" på, men dette er en av tingene det bør være en smal sak å jobbe litt i mot.
Bildet er lånt fra Trondheim kommune sine nettsider
Forebyggende arbeid og FYSAK kommer en nok til å høre atskillig mer om i tida som kommer!
Da var det nok PC-sitting for ei stund, på tide å komme seg ut på en joggetur...