tirsdag 4. mai 2010

Eksamenslesing

Fra ei bok kalt "Den moderne barndom" ,
skrevet av Frønes (2007).
"Ung-voksen"-fasen, regnes som perioden fra ca. 20 til omkring 30 år. Denne perioden av livet var tidligere (for kanskje 30 år siden) småbarnsforeldrefasen, men kan nå kalles selvrealiseringsfasen - i en verden der ideene om hva man kan bli og oppleve er omfattende og intense. Utdanningssamfunnet har ikke fovandlet alle til studenter, men det har virkelig gjort "ung-voksen"-fasen til noe studentliknende der en skal finne seg selv, utdanne seg, reise og oppleve. Det setter og familielivet på vent, bl.a. da også kvinnene skal forberedes på et liv i utdanningssamfunnet og ikke på et liv som husmor. Og mens foreldrene egnstlige kan observere sine barnløse barn passere tretti, lever de unge voksne bekymringsfritt videre. Massemedia støtter under denne oppfatninga av livsfasen som unge voksne som vi har nå, gjennom serier og bøker og unge mennesker som "lever livet" sammen med venner. En er inne i "friends-fasen", og pardannelse sees ofte på som noe mer komplisert enn før - dette kanskje pga foreldregenerasjonens mange skilsmisser, men og mest trolig som en følge av selvrealiseringens krevende idealer.

Denne endringa av livsfasene har og konsekvenser for barndom og tenåringstid. 17-åringer venter ikke lenger på å bli voksne, etablerte og økonomisk selvstendige. De venter på ung-voksen-perioden, på å reise verden rundt, gjøre spennende ting og finne ut hva de skal bli.

Ikke før man er rundt tretti trenger man å bekymre seg for "singellivets kvinnekrise", som forfatterne kaller det, og bør begynne å etablere familie dersom man har tenkt seg det.

Fra; "Den moderne barndommen" - nesten avskrift fra s. 61 - 63, men litt endringer.


Jeg liker det jeg leser - itj'nå stress m.a.o. ;P
Studier, reising, friluftsliv, venner og kos - ei finfin tid!
Vi er heldige, og trolig litt bortskjemte, vi som er født i et land som Norge.
(Så kommer nok tida der man skal bidra litt mer til samfunnet og
bli mer ansvarlig om ikke så lenge.)



Ei slik maskin med Ben & Jerry's is (fra Gatwick flyplass)
hadde vært en kjærkommen gjest på stua for
livsnyteren / den unge voksne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar