Mormor og meg på konfirmasjon i mai
Dagens 17.maistemning kom ved å høre "Norge i rødt, hvitt og blått" på Spotify og gjennom baking av ei 17.maikake - samt et kaffebesøk hos ei 17.maifin mormor.
Hvorhen du går i li og fjell,
en vinterdag, en sommerkveld
med fjord og fossevell,
fra eng og mo med furutrær
fra havets bryn med fiskevær
og til de hvite skjær,
møter du landet i trefarvet drakt,
svøpt i et gjenskinn av flaggets farveprakt.
Se, en hvitstammet bjerk oppi heien,
rammer stripen med blåklokker inn
mot den rødmalte stuen ved veien,
det er flagget som vaier i vind.
Ja, så hvit som det hvite er sneen,
og det røde har kveldssolen fått,
og det blå ga sin farve til breen,
det er Norge i rødt, hvitt og blått.
Norge i rødt, hvitt og blått - tekst Finn Bø, 1941
Dagens 17.maiantrekk - rødt, hvitt og blått
Oppskrifta er opprinnelig mammas og mormors eplekake, men den smaker minst like bra med annet hagesnadder som rips og rabarbra også.
Deig:
125 gram smør
200 gram mel
1 ts bakepulver
- Smuldres sammen (ikke ta i alt melet med en gang - da kan deigen bli litt tørr)
1 egg
125 gram sukker
- Piskes med en gaffel før det blandes med smuldredelen
- Lag en passe fast deig
- Kan godt stå i kjøleskapet ei stund
- Klapp ut 2/3 av deigen i ei lita, smurt kakeform (22 cm i diameter)
- Fyll på et godt lag med rips eller annet snadder
- Trill pølser og lag "gitter" på toppen av kaka
- Stekes på 190 - 200 grader i 45 minutter eller til kaka er gylden
Serveres gjerne lunken med vaniljeis til
Snavvel!
Før steiking
17.maikaka;
Legg rips i de fire hjørnene, legg inn en skillevegg av deig som og går litt over ripsa - denne skal være det hvite i flagget. Fyll på blåbær i "kanalene" i midten av flagget.
Ferdig - bare vaniljeisen mangler
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar