tirsdag 15. februar 2011

Valentinsdagen




Så var den her igjen, Valentinsdagen, eller "Alle hjerters dag" som en også kan si på norsk. Butikkene har bugnet over i ukesvis og forsøkt å få oss til å kjøpe søte bamser, hjerter, kort og blomster. Biter trauste nordmenn på slikt dilldall? I følge wikipedia viste en undersøkelse fra 2004 at 70 % av norske menn ikke engang visste når valentinsdagen var. Jentene faller kanskje lettere for slike søte anledninger, og mens 7 av 10 haner altså går uvitende omkring, visste hele 7 av 10  i den andre delen av hønsegården, at Valentinsdagen, den var 14. februar. Seks år senere, dvs. i fjor, hadde muligens dagen kommet noe tettere på oss nordmenn - kanskje all reklamen som har vært de siste årene har "hjulpet" likevel? Da oppga ihvertfall hver tredje person i et forhold at de skulle feire dagen. 

Om folk vet at dagen er blitt feiret i England siden 1600-tallet, etter en myte om "Den hellige Valentin", vites ikke. Valentin ble steinet til døde 273 e.Kr fordi han ikke ville avsverge seg kristendommen. Før han ble henrettet, rakk han å sende et brev til sin kjære som han undertegnet "fra din Valentin". Og nå, er det altså i mange hundre år blitt sendt kort på "Valentinsdagen" med kjærlighetserklæringer fra en anonym Valentin i landet over sjøen.

Enten en har sansen for slike nå kommersialiserte skikker fra utlandet eller ikke, skader det aldri å bli påmint å skulle fortelle de menneskene rundt en at en er glad i dem. For oss ble dagen i år ei anledning til å lage hjemmelaget sushi - noe vi har skullet gjort lenge, og ei unnskyldning for å spise sjokoladekake (hvem sier vel nei til slikt?). 

Makiruller, nigri sushi og sashimi

Fyll i makirullene; avokado, sushiris med riseddik, vann og sukker, gulrot, chili, salmalaks, sukkererter og agurk. Tangplater er rullet rundt. Av utstyr trenger man ei bambusmatte til rullinga, og som tilbehør når man serverer trengs det soyasaus, wasabi og ingefær på glass.

Er man redd for bakterier i fisken, kan den fryser i dypfryser i minst et døgn før tilberedinga.
Sushi har vært spist i Japan siden 1600-tallet, og navnet betyr "sur ris". 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar