onsdag 16. februar 2011

Morsom barnebok!

Når man egentlig ikke har tid til å lese bøker, og er lei av trege og tørre pensumartikler, kan ei barnebok være en svært oppkvikkende leseopplevelse! Jeg gikk til innkjøp av barneboka "Tonje Glimmerdal" som lokket med ei kvikk, rødhåret jente på ski under fjelltoppene på framsida. Det at jeg hadde lest glimrende omtaler om den da den kom  ut i 2009, og at den nå var til halv pris på Ark bokhandel, gjorde boka til et lett valg.

Om boka; Tonje Glimmerdal av Maria Parr

Tonje Glimmerdal er ei jente på nesten ti år, som bor i en liten dal kalt Glimmerdalen. Tonje er det eneste barnet i hele dalen, men et er futt nok i henne til at Klaus Hagen, som driver en Helsecamping, får fnatt. Hver morgen slipper faren henne ut -  ut på eventyr, ski og leik i Glimmerdalen - og håper at hun skal komme tilbake igjen til kvelden.

Gunnvald, en gammel staur av en gubbe, er Tonjes bestevenn. Han lager potetball og kakao med snerk, og spiller fiolin så vakkert at hele dalen fylles av mirakelmusikk og Tonje blir helt rørt når hun synger "Blåmann, Blåmann, bukken min" til.  Sammen skal de to utvikle verdens raskeste kjelke. Når Tonje er testperson, gauler og synger hun for full hals nedover bakkene, mens den røde løvemanken hennes legger seg som fartsstriper på sidene av hjelmen.

Tonje er ei tøff, sprek og oppfinnsom jente, som ikke er redd for å si fra når hun synes noe er urettferdig. Hun kaller seg selv Glimmerdalens vesle dunder, og det lille dunderet elsker dalen og fjellene som er rundt den (kart over dalen på innsida av bokas perm - oversiktlig).


Boka er skrevet på en morsom, frisk og fengende måte, og fortellinga er spennende. Beskrivelsene er fargerike. En lever seg virkelig inn i den ti år gamle jentas verden! Boka vant Brageprisen i 2009 som beste barnebok.

Tonje Glimmerdal er i bokanmeldelser blitt omtalt som Norges svar på Pippi, blandet med en dæsj Ronja Røverdatter, Barna i Bakkebygrenda og Emil. Det er altså ei bok i Astrid Lindgrens ånd.

Da jeg las boka, minnet den meg stadig om tøffe og friluftsglade venninner som jeg har. Gjennom boka får man sett at jenter kan være minst like tøffe som gutter både på ski og ellers - Tonjes to tanter, Eir og Idun, på tjue er helt rå når de suser nedover fjellsidene og tar salto utover Veslehammeren. Boka har også en passende dose moral - "det er aldri barnas feil" når de voksne krangler, rettferdigheten seirer til slutt, og Tonje tenker at " Det er heimar og venner og pappaer og mammaer og felespeling og fjella og elva og havet som stiger som er viktig. Ikkje pengar." når Klaus Hagen ikke bryr seg om annet enn fortjeneste og gevinst.

Fortellinga om Tonje Glimmerdal bør finnes i bokhylla i alle hus med barn i! Målgruppa er 9 - 12 år, men yngre barn vil nok og ha stor glede av boka om den leses høgt for dem. Ettersom jeg, som er et kvart århundre gammel, også likte boka godt og fikk meg mang en god latter av den, vil jeg påstå at den passer for voksne også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar