torsdag 7. januar 2010

Besta sine vasskringler

En søndag i advent var det på tide å prøve ut ei oppskrift jeg har hatt i tankene ei stund; Besta (farmor) sine nydelige vasskringler! Dette er kringler lagd på en litt spesiell måte, som hun disket opp med i haugevis av og til når vi var på besøk. Og skal si baksten gikk unna med ulvene rundt bordet, en, to, tre,...mange, varme vasskringler med smør som smeltet eller hjemmelagd ripsgele. Luksus!

Så tidlig en morgen var deiglaginga i gang. Et par timer senere var adventsfrokosten klar og vi kunne tenne det andre lyset i lysestaken mens vi koset oss med kakao, kringler m.m.
Til 1.juledagsfrokosten ble det en ny porsjon, denne gangen for å spise sammen med familien inkl. en stk pappa som var fornøyd med at "tradisjonene holdes ved hevd".

Oppskrifta - Besta sine vasskringler
(50 - 60 stk)

1 L mjølk (gjerne halve med vatn -
men var sikkert H-melk da...)
o
mkring 2 kg kveitemjøl
50 g gjær
200 g smør
1 ts salt
1 ss sukker

- Smuldre smøret i mjølet
- Lag ellers vanleg gjærdeig
- Hev godt
- Del opp og lag kringler
- Bak dei i kokande vatn til dei flyt opp
(dvs. putt i kjele m/ kokende vann i,
ta dei ut når dei flyt opp)
- Legg til heving på plate
- Steikes ved 200 grader i ca 20 min

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar