søndag 22. august 2010

Jønshornet 1419 moh

Jønshornet, også kalt Ramoen, er den høyeste av tindene som omgir Molladalen i Hjørundfjordområdet på Sunnmøre. Fjellet er 1419 moh, og kan nås enkelt via to ruter. Den vi valgte å gå i går begynte etter å ha tatt av E39 oppover mot Barstad og kjørt bomveien opp til Melbøsætra / Burstadsætra.

Startpunktet

Fra parkeringsplasse gikk vi på sti slakt innover dalen, og fulgte denne videre da den svingte brattere østover opp til Molladalen, som man nådde etter ei bratte, ei flate og ei lita kneik.


Snart helt oppe i Molladalen

På dette punktet hadde man allerede kommet opp på 773 moh, dvs gjort unna 573 høgdemeter av de totale 1219 som vi skulle gå.


På ca 773 moh, utsikt mot toppen


Man ser nå toppen, og skrår seg opp i ei rennne i bratt terreng med tidvis noe enkel klyving opp på "kanten" - også stort sett sti denne biten. Vær forsiktig ifht løse småsteiner i tilfelle det kommer folk lengre nede i sida/renna!


Utsikt ned i Molladalen fra "kanten" et par hundre høgdemeter under toppen

Siste stykke til toppen følger man "eggen", skrår oppover og litt "bakover",


Mange folk på tur

noen tak med klyving og en krabbetur gjennom en liten tunnel under to steinblokker, og man kan skrive navnet sitt i boka. Toppunktet er ikke stort, men en 3-4 personer kan godt sitte der samtidig. Flott utsikt!


På vei ned fra toppen, på toppen, utsikt fra og i tunnelen


Oppe!

Utsikt helt til Ålesund

Vi brukte ca 2,5 timer opp. Raskt nok for en utrent skrott, men ikke noe supertempo. Værmeldingene var på forhånd utstabile, og vi gledet oss derfor stort over opphold og tidvis sol. Rett før toppen kom riktignok gråværet, og det ble ei stund med regn og vind, før det igjen skein opp.


Kart med inntegnet rute fra ifriluft.net
Vi gikk motsatt vei av det pila viser

Ned igjen valgte vi ei anna og slakere rute; fortsetter videre nordvest fra toppen, taper noen høgdemeter og går et lite stykke i ur opp på Rametinden (1198 moh).


Rametinden 1198 moh bak regnbua

Nedturen fra denne går ned rett vest, før man kommer ned på ei graskledd "slette" på sti over Breidaksla, via Gamlestøylen ned til Vollane. Siden vi hadde parkert en 2-3 km lengre oppe i dalen, tok et par av de spreke guttene i turfølget beina fatt og jogget og hentet bilen, mens jeg kunne kvile slitne knær og spise sjokolade.

Totalt brukte vi vel fem timer på turen. Dette inkluderte "effektive pauser" (nytt turbegrep?), og fravær av kjeks-, sjokolade-, og fotopauser som jeg ellers er vant til. Når man går på tur med hausete gutter, får man og hørt mye rart. Alt i alt en flott topp og en kjekk tur. Turen er beskrevet som krevende av turistforeninga.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar