torsdag 24. september 2009

Min kinohøst (og sommer)

At skoledagbøkene som lå på NTNU ved skolestart inneholdt rabattkuponger med 2 billetter til prisen av 1, har nok medført litt flere besøk tilbakelent i kinomørket enn det som vanligvis ville vært tilfellet for min del. Det er helt ok med kino til halv pris. Særlig når filmene er bra i tillegg!

Sommeren begynte med den morsome komedien "Hangover" om fire menn som drar på utdrikningslag til Las Vegas og våkner opp neste morgen med en stk brudgom i minus. Dette medfører en intens jakt på brudgommen, og hendelsene fra natta i forveien bringes etter hvert fram i lyset (med en del hjelp fra andre, da utdrikningslaget har en real hangover og husker minimalt). Filmen har sneket seg inn på topp 250-lista på imdb.com. http://www.imdb.com/title/tt1119646/



Hakk i hæl fulgte "Istid 3 - Dinosaurene kommer". Som vanlig elsker jeg slike barnefilmer og synes de er kjempemorsomme, og jeg lo nok minst like mye som lillebror. Figurene er både SØTE og aritge - hva mer kan man be om? I denne filmen er Sid litt ensom fordi Manny og kona Ellie skal ha en mammutbaby samtidig som Diego drar sin vei. Men så oppdager Sid noen egg under isen og endelig har også han en familie. Det lille dyret gjør en imponerende innsats som mamma for det som begynner som egg, men ganske raskt blir utklekkede dinosaurer. Idyllen blomstrer helt til dinosaurmammaen dukker opp. Det hele blir en spennende jakt under "overflata" i dinosaurenes verden der Manny, Ellie og Diego først prøver å redde Sid fra mammadinosauren. Deretter må mammadinosauren, barna, Sid, Diego, Manny og en gal pirat med navnet Buck sammen overvinne dinosaurverdenens største fare; nemlig en T-rex. Replikkene er treffende og moralene god; De snille vinner og venner stiller opp for hverandre.
http://www.imdb.com/title/tt1080016/

Inglourious Basterds var neste film ut. Denne Tarantinofilmen hadde fått gode omtaler fra de fleste hold og ligger blant topp 50 på imdb.com. http://www.imdb.com/title/tt0361748/

Filmen begynner med at ei ung jødejente er vitne til at hele familien likvideres av nazistene mens de ligger i skjul under gulvet til en fransk bonde. Jenta greier å rømme og dukker senere i filmen opp med ny identitet som kinoeier i Paris. Hun har aldri greid å glemme nazistenes grusomme gjerninger, og når en tysk krigshelt forelsker seg i henne og greier å få premieren av en flott propagandafilm til hennes kino planlegger hun en storslagen hevn som innebefatter alle nazitoppene som kommer på premieren.

Samtidig har Løytnant Aldo Raine (Brad Pitt) dannet en gruppe jødiske amerikanske soldater som skal utføre gjengjeldelsesaksjoner mot tyskerne. Disse herjer i Frankrike og blir raskt fryktet av nazistene. Sammen med en tysk skuespillerinne som og er hemmelig agent, planlegger en aksjon som skal utslette naziztene og det 3.riket en gang for alle. Denne aksjonen er og lokalisert til jødejentas kino.

Selv om filmen varte i 2 timer og 33 minutter, føltes den ikke lang. Spenninga ble holdt oppe hele veien. Til tross for at "the basterds" herjinger tidvis var ganske groteske og ekle slik at jeg måtte snu meg bort, gjorde historien om jødejenta og kinoen hennes og Brad Pitts snodige men morsomme karakter at filmen var god. Anbefales.



I temmelig skarp kontrast til Tarantinos voldelige film, var dramaet "Upperdog" mandagens kinovalg. Upperdog er en kritikerrost norsk film med fire unge mennesker i hovedrollene. I løpet av filmen flettes historiene og livene deres sammen på uventede måter. Filmen var både vakker, veldig morsom (kan kanskje ha litt med at vi var en knisegjeng som satt sammen på kinoen;) ) og innimellom trist. Den spilte med andre ord på det meste av følelsesregisteret. Man ble virkelig revet med av den polske vaksehjelpas raske replikker og hennes sårhet, den tilsynelatene kalde unge mannen som egentlig var litt "trist inni seg", av den dårlige samvittigheta til en student i 20-årene som tidligere hadde vært soldat i Afghanistan og jenta i den asiatiske restauranten som hadde levd hele livet med vissheten om at lillebroren hennes og var adoptert til en familie i Norge et sted uten at de hadde fått være sammen.

Vaskehjelpa vasker i huset til mannen som egentlig var litt trist inni seg og er i tillegg venninne med jenta i restauranten. Senere finner den polske jenta ut at venninnas lillebror som hun (venninna) ikke har visst hvor har vært siden de ble hentet av hver sin adoptivfamilie i Aisa for kanskje 20 år siden er mannen hun vasker hos. Deretter baller det på seg. Roting blir til følelser, tilfeldige møter blir til forelskelser og søskenparet får igjen vite om hverandre etter alle årene som enebarn i hver sin famile.

Til slutt er alle de fire livene på et vis knyttet sammen - selvgodhet og en hard fasade, kulde, sårbarhet, bitterhet, dårlig samvittighet, varme, forelskelse, omsorg, jakten på kjærligheten og jakten på seg selv blandet sammen. Medrivende.

Ps. litt surrete forklart, men Upperdog bør sees i høst!

Avslutter innlegget med to filmer jeg har lyst til å se - en barnefilm om en gretten gammel gubbe og en film med Johnny Depp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar