lørdag 15. august 2009

The world fastest flying human being


World base race i Innfjorden 13.-15.august kåret i dag "The world fastest flying human being". Og her er han; Frode Johanesen fra Voss!

Ei venninne kom på at vi skulle ta turen dit. Det var det verdt, for vi fikk se på en konkurranse jeg vil påstå er noe av det råeste ekstremsport kan by på. Base racet består av fryktøse mennesker som velger å kaste seg ut fra fjellet og stupe nedover ved hjelp av gravitasjon og ei lita drakt. Drakta de har på seg er ei "flaggermusdrakt"; dvs. en drakt med noen små "vinger" (bittelitt stoff) fra armene til kroppen og tilsvarende stoff mellom beina, og i tillegg har de en liten skjerm i en sekk på ryggen.



Så lita er drakta!

Ferden går i full fart nedover langs fjellsida før de slår ut vingene og flyr horisontalt utover vannet, slår ut skjermen og styrer seg inn til land. En hopper som hoppet med GPS en gang tidligere hadde en fart på 234 km/h, og en regner med at de er oppe i 250 km/h!

Både gutter og jenter i ulik alder var i aksjon; en større andel eldre/godt voksne menn enn man kanskje kunne tenke seg på forhånd. For oss var det rikelig skummelt nok bare å se på :P



Dame som hopper m. "røykrakett" på foten

Under er to små filmklipp av noen som hopper. Langt ute i den lengste filmen (den til høgre) ser man en gul prikk som kommer fykende ut over fjorden og etter hvert slår ut skjermen.



Konkurransen foregikk som tidligere nevt i Innfjorden i Rauma kommune i Møre og Romsdal, og rampa de hoppet fra befant seg nærmere bestemt på den ene siden av fjellet Grisetskolten (1066 moh). Fra Åndalsnes forsetter man videre i retning Ålesund, og kjører gjennom tunellen til Innfjorden. Deretter tar man av vei nummer to på venstresida, krongler seg oppover en del svinger og tar mot høgre forbi en gård med noen hus som ser kjempegamle ut når man nærmer seg slutten på veien. Så kjører man noen hundre meter, og stopper på parkeringsplassen på Griset. Her finner man et kart med merket sti opp til toppen av fjellet (trykk på bildet for å se en større versjon).

Fra parkeringsplassen peker et skilt oppover mot stien mot "Grisetskolten". Denne følger man oppover lia (jevn stigning) til man kommer over tregrensa. Den siste biten går i ur. Som kartet viser, er hoppeplassen vest for toppen. Herifra har hopperne ca 750 høgdemeter å flyge ned. Turen opp tok ca 1,5 timer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar