torsdag 13. august 2009

Bokanbefaling

"Opptur Geirangerfjorden"

Dette er ei bok som fungerer som guide for fotturer til 93 turer fordelt på fem ulike områder på Sunnmøre; Stranda - Synnylven, Geiranger, Eidsdal - Norddal, Tafjord - Fjørå - Valldal og Liabygda - Stordal. Med andre ord er tittelen på boka litt misvisende da den viser seg å dekke mye mer enn kun området rundt Geirangerfjorden.

Boka består av kart, flyfoto med inntegna ruter, gradering av turene på en skala fra 1 - 5 støvler og informasjon om tidsbruk, distanse og høgdemeter. I tillegg inneholder den informasjon om fjellgårder i området og oppfordringer om å ta kulturvandringer i bygdene.

Forfatter er Merete Løvoll Rønneberg, og Finn Loftnes er fotograf. Boka har 360 sider. Iver Gjelstenli, en fjellklatrer, turmann, forfatter og journalist bosatt i Molde, ga i dagens utgave av Romsdals Budstikke terningkast 6 til boka.

Denne boka står helt klart på ønskelista her i huset! Jeg har ikke gått noe mye på fjellen på Sunnmøre tidligere, men en tur på Slogen for et par år siden samt arbeid på Reindalsseter og turgåing i Tafjordfjellene (her må rundtturen fra Puttbua, til Pyttegga, Høgstolen, Karitind og ned til Veltdalshytta før retur til Puttbua anbefales på det sterkeste! I tillegg kan Veltdalen nevnes som en idyllisk dal, og ikke minst bør Fieldfarehytta avlegges et besøk. Det er knøttlita bu under en steinhammer ca 10 min fra Veltdalshytta som rommer spennende krigshistorie! Joachim Rønneberg fra Kompani Linge og to andre tilbrakte nemlig det siste året av 2. verdenskrig der samtidig som de utførte sabotasjeoppdrag bl.a mot tyske forsyningslinger på Lesja. Hytta som står der nå er en rekonstruksjon av den lille bua de bodde i, og inne i den kan man finne bilder, gamle loggbøker m.m. Utrolig hvordan de overlevde der over vinteren og hvor nøkternt de har beskrevet oppdragene de var ute på og de tøffe forholdene de levde under.) har absolutt gitt mersmak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar