søndag 18. september 2011

Høsten er vakker

Tida går. Sommeren ble avsluttet på strålende vis med "Norge på tvers" fra svenskegrensa til Stjørdal i sol og godt selskap, hytte- og sykkeltur på Smøla, kanotur fra Femunden til Røros, sightseeing på Røros og hyttekos.

Høsten kom krypende i slutten av august og bydde på en ny tilværelse. Praksis i Moldeområdet har ført til at familien har ryddet plass til meg hjemme for et lite halvår. Fjord og fjell er med andre ord nærmere over tid enn hva det har vært på sju år. Det er ikke alltid like lett å benytte seg av "fasilitetene" etter en arbeidsdag med mye nytt å lære, men det er utrolig fint og kjekt når man først kommer seg ut.

Fredag morgen kom nysnøen og la seg som hvitt pudder på fjelltoppene. Toppturen til Innerdalstårnet ble avlyst. I stedet ble det to småturer her i området. Det har vært nydelig høstvær i helga!

Tur på lørdag: Tarløysa 1086 moh


Tarløysa og startpunktet på Nysetra sett fra Lilleskåla

Rådyr sett på vei opp til Nysetra

Tarløysa er en fin og lettgått tur med fin utsikt. Fjellet ligger i Rauma kommune. Vi tok ferga Sølsnes - Åfarnes og kjørte i retning Isfjorden. Etter ca 5 min, står et skilt på øversida av veien med påskrift "Nysetra". Sving av der og følg helårsåpen bomvei (avgift 60kr) opp til parkering ca 377 moh. Turen opp er 3,3 km lang, og man går ca 700 høgdemeter. Fra parkeringa står det skiltet i retning Tarløysa. Stien går forbi noen hytter og oppover mot fjellet (noe våt myr).

Utsikt til Skåla og Lilleskåla den ene veien

Kort stigning før man kommer til et litt brattere parti opp mot en fortopp. Følg sti / noen steinvarder oppover ura og til fortoppen. Når man kommer opp til denne, går det loddrett ned på venstersida, og man har god utsikt til mange andre fjell. 

Her ser vi toppen (øverst til høgre). Bratt ned!

Stien følger kanten, før en går den siste kneika opp til toppen. Turen opp tar under to timer i rolig tempo.


Utsikt mot Molde, Skåla, Veøya m.m.

På toppen står ei lita hytte som er åpen. Da vi gikk, var det strålende vær og varmere ute i sola enn inne på hytta hvor det kun var 5 grader. Turen ned går samme vei. 

Nydelig på høstfjellet!


På toppen

Tur på søndag: Lilleskåla 902 moh
Kun en liten fjelltur for å komme seg litt ut i sola også denne dagen. Turen gikk til Lilleskåla. Startpunktet er Skålsetra (bomvei, 20 kr). Stien begynner ved den største hytta som ligger ca 100 meter fra parkeringa. Bratt sti opp lia først, før en komme over tregrensa og det flater ut litt. Deretter går stien over 2-3 "luretopper" og litt stein, før man er oppe på toppen. Turen opp tar ca en time. Flott utsikt også herifra. 

Det var vind på toppen. Le bak noen store steiner, gjorde det flott å ligge og nyte Kvikklunsj, sol og den fine utsikta. Høstdager med sol er vakre!

På toppen

Helga ble avsluttet med besøk også fra Ålesund, fårikålmiddag og hjemmebakte skolebrød. Trivelig! Men ingenting varer evig: Da kvelden nærmet seg, pakket besøkene sakene sine og vendte hjem (Trondheim og Ålesund).

Rådyr nedenfor huset

Sommerfugl i hagen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar